5 tips: Så lyckas du med julens Jansson

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2015-12-10

Få till fraset, krämigheten, utseendet och smaken

Häll inte ut ansjovisspadet!

Skölj inte potatisen!

Här är fem tips inför tillagningen av julens kanske viktigaste rätt: Janssons frestelse.

Vid det här laget har nog alla hört historien. Operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon bjöd en gång hem vänner och upptäckte att det enda som fanns i skafferiet var potatis, ansjovis, lök och en skvätt grädde. Så föddes Janssons frestelse – en rätt som har kommit att bli en självklarhet på det svenska julbordet. Knepen för att få till sin Jansson är många, men här är några samlade tips för att få till en extra krämig och extra smakrik frestelse.

Så lyckas du med din Jansson:

Häll inte ut spadet!
Den kanske allra viktigaste kryddan i en Janssons frestelse är såklart ansjovisen – så häll för guds skull inte ut spadet från ansjovisburkarna! Hur du vill ta vara på den rinnande smaksättaren är upp till dig. Antingen kan du, som stjärnkocken Leif Mannerström, lägga den skurna potatisen i ansjovisspadet och låta den marineras. Eller så kan du blanda ner spadet i grädden.
Skölj inte potatisen!
Stärkelsen i potatisen fungerar lite som en redning. När du sköljer potatisen försvinner stärkelsen, och det vill du inte om du vill få till en riktigt krämig gratäng. Behåll istället stärkelsen och få mer styrsel och kräm i din Jansson – skölj inte potatisen.

Gör den i förväg – men behåll nykänslan
En Janssons frestelse kan med fördel göras lite i förväg. Strö lite ströbröd över gratängen innan du värmer på den. På så sätt behåller du den där nylagade känslan och får en extra frasig topp.

Smörstek löken
Prova att smörsteka löken lite lätt – det ger en ännu sötare smak i kontrast till den salta ansjovisen.

Toppa med filéer
Toppa din Janssons frestelse med ett par, tre ansjovisfiléer för en fin, och god, garnering.

... Och så självklart ett recept

Så här tycker Leif Mannerström att man ska göra för att få till en riktigt god Janssons frestelse. Receptet är hämtat ur hans bok Husmanskonstsom han har gjort tillsammans med Tord Melander. Foto: Tomas Yeh och Lisa Nestorson, Prisma 2006.

Mannerströms Janssons frestelse

Den här varianten tillagas i portionsformar med löstagbar kant. Kom ihåg att det enda som duger till Janssons frestelse är äkta ansjovisfilé av skarpsill samt vispgrädde.

4 portioner

400 g potatis

2 gula lökar

smör till stekning och pensling

ansjovisspad

2 burkar äkta ansjovisfilé (à 125 g)

2 dl vispgrädde

salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och skär några av dem i tunna skivor (dessa ska användas till att klä formen med).

2. Strimla resten av potatisen. Skala och skär löken i likadana strimlor, fräs den gyllenbrun i en kastrull. Tillsätt den strimlade potatisen och ansjovisspadet, häll på grädden. Smaka av med salt och peppar, rör om och låt puttra cirka 5 minuter på svag värme.

3. Pensla formarna väl med rumsvarmt smör, klä dem med potatisskivor i botten och längs kanterna. Varva lök- och potatisblandningen med ansjovisfiléer tills formen är fylld, översta lagret ska vara lök- och potatisblandning, gärna toppad med några extra filéer. Grädda i mitten av ugnen cirka 45 minuter, eller tills ytan har fått gyllenbruna bubblor.

4. Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den vila någon minut. Ta bort kanten på formen och för försiktigt över frestelsen till en tallrik, det går lättare t ex med en bred stekspade.

Följ ämnen i artikeln