Godares matprofiler: Det här vill vi laga 2022

Mattias, Sofia och Filip tar en titt i spåkulan och trendspanar inför det nya året

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-01-12

Nytt år, nya rätter och nya trender.

För att ta tempen på det nya året har vi frågat Godares matprofiler vad de laga mer av 2022 och vad de tror kommer bli stort på sociala medier.

Inspireras av profilernas kommande matår!

Under det andra året av pandemin, 2021, så hade en del av svenskarnas beteenden förändrats när det kommer till mat och matlagning. I en undersökning som gjordes förra året uppgav 32 procent av svenskarna att de hittar inspiration till sin matlagning på sociala medier.

66 procent uppger att de efter karantän och corona kommer att bjuda hem vänner på middag oftare än vad de gjorde innan pandemin. Tyvärr får vi nog njuta av hemmamiddagar lite längre då pandemin inte gett vika ännu.

Även vi på redaktionen tog oss en titt på kommande trender och hittade det här:

Billiga nudelpaket med en lyxig touch

Det klassiska nudelpaketet har hängt med länge – framförallt det rutiga paketet Samyang ramen. Snabbnudlarna börjar få en allt högre status i sociala medier. 2022 kommer du troligtvis inte längre behöva handla på speciella asiatiska livs, utan hitta unika nudelpaket även i din närbutik.

Gör som flera stora matinfluencers: tillsätt egen chiliolja, jordnötssmör, ett ägg eller färsk hackad salladslök – billig mat på kort tid, med en lyxig touch.

Hur du gör lyxiga snabbnudlar à la Jennie Walldén kan du läsa om här.

Fermentera mera

Få maten att hålla längre med hjälp av den uråldriga tekniken fermentering! I hemmen har vi redan börjat skymta burkar med fermenterade råvaror, som hemgjord kimchi, surkål och alla typer av grönsaker. Denna okomplicerade konserveringsteknik låter dig skapa nyttiga och dessutom smakrika toppings eller tillbehör till maten hemma.

Vill du läsa mer om hur du lär dig fermentera – ta del av Jenny ”Surtanten” Neikells bästa tips här.

Smaker som tar dig på semester

Flera stora matprofiler siar om att det östafrikanska köket är på ingång. Så byt ut fredagstacosen mot injera och grytan tsebhi – som i grunden är gjord med biff, kyckling, fårkött eller grönsaker. Än så länge är smakerna relativt okända, i alla fall jämfört med mat från Asien och Mellanöstern.

De exotiska kryddorna och aromatiska grytorna kan lätt klättra upp bland vardagsfavoriter som falafel och kebab.

Lär dig laga mer afrikansk mat med Khadija Mohamuds recept.

Men för att djupdyka ännu mer i det kommande årets trender så har vi tagit in det tunga artilleriet – Godares matprofiler.

Det här vill Godares matprofiler laga år 2022:

Filip Poon

Filip Poon kommer köra på det asiatiska spåret 2022.
  • Vad kommer du vilja laga mer av 2022?

– Nu under 2022 så känner jag att jag kommer börja laga mer asiatiskt, massa härliga klibbiga och gottiga nudelrätter, ångade grönsaker, fiskrätter och massa mer. Jag är rätt säker på att det kommer att bli en hel del ris också!

– Jag skulle gärna också vilja fördjupa mig i ämnet ”torkade kryddor” och utforska var man kan använda de i.

  • Vad tror du vi kommer få se mer av på sociala medier när det kommer till mat?

– Jag tror starkt på att asiatisk comfort food kommer att bli en höjdare i år! Även afrikansk mat tror jag kommer börja smyga in sig i våra svenska hushåll, det är ju så förbaskat gott!


Sofia Henriksson

Sofia Henriksson kommer laga mer smårätter 2022.
  • Vad kommer du vilja laga mer av 2022?

– Jag vill laga mer smårätter! Tapas och sharefood, jag känner att det bästa som finns är att blanda smaker och våga trycka på med hetta i en rätt och låta en annan vara syrlig och den tredje söt. Det är kul med kombinationer och jag är lite less på en vanlig trerätters.

  • Vad tror du vi kommer få se mer av på sociala medier när det kommer till mat?

– På sociala medier tror jag vi får se fler enkla vardagsrätter med en tvist och mycket influenser kommer ju från Korea och USA. Och jag tror inte det blir annorlunda i år! Vi får nog se betydligt fler bowls och krämiga pastasåser. Det är ju aldrig lätt att förutspå Tiktok men nog blir det allt stora trender många kommer följa.


Mattias Larsson

Mattias Larsson vill gärna laga mer vego 2022.
  • Vad kommer du vilja laga mer av 2022?

– Jag vill och kommer att laga mer lyxig vegomat, på vardagarna lagar vi alltid en hel del vego men sällan på helgerna, trots att det är minst lika gott! Så nu blir det mer lyxvego!

  • Vad tror du vi kommer få se mer av på sociala medier när det kommer till mat?

– Jag tror ju att folk kommer att konsumera mer mat i tidningar, på tv och på sociala medier mer än vad de kommer att laga hemma. Jag tror också att många kommer att köpa mer färdig vardagsmat och take away på vardagarna och sen lägga mer krut på att laga mat på helgerna.

– Jag tror och hoppas också att en trend är att äta och laga mer klassisk svensk husmanskost. Sen det där med att alla ska köpa pizzaugn och laga finpizzor hemma så som dom gjort i år kommer garanterat hänga med även under 2022.

LÄS VIDARE